Wie de afgelopen tijd wel eens op instagram heeft gekeken weet het al; fit en gezond zijn is nog nooit zó in geweest. Selfies van mooie jongens meisjes met sixpacks en foto’s van gezonde ontbijtjes vliegen je om de oren. Op het eerste gezicht lijkt dit een goede ontwikkeling. Waar het een paar jaar geleden nog in was om zo dun mogelijk te zijn, is nu fit and healthy de norm. Daarnaast is het een goede tegenbeweging tegen het steeds groter wordende probleem van obesitas. Doordat deze dingen op social media zo veel worden gedeeld zullen mensen die te dik zijn worden aangespoord om gezond te eten en te sporten. Toch heeft deze trend een downside. Alle foto’s van superfoods en afgetrainde lichamen laten je namelijk denken dat jij ook de hele dag quinoa moet eten en moet crossfitten. Maar hoe gezond is dit nou eigenlijk precies? Is het wel echt goed voor je (en je zelfbeeld) om in de wilde weg elke dag te gaan trainen en elk dieet dat op dat moment ‘in’ is te gaan volgen?
Waarschijnlijk niet. Veel diëten die op dit moment gedeeld worden door fitte mensen op social media, zoals vegan, koolhydraatvrij of vetvrij, missen belangrijke voedingsstoffen. Het is dus niet handig om zomaar te beginnen met zo iets zonder eerst advies in te winnen van een diëtist. Het beste is gewoon om te zorgen dat je gevarieerd en vers eet en probeert zo veel mogelijk zelf te koken, zo weet je zeker dat er geen troep in je eten zit. Af en toe een snack tussendoor moet ook gewoon kunnen. Luister naar je lichaam, dat weet zelf prima wat gezond is en wat niet. Zeker als je ook van plan bent veel te gaan sporten is het belangrijk dat je je lichaam genoeg voedingsstoffen geeft.
Ook met het sporten kan je beter niet het trainingsschema van je favoriete ‘fitgirl’ op instagram na gaan bootsen. Je moet je namelijk bedenken dat zij waarschijnlijk al jaren ervaring heeft met trainen en daarbij ook nog eens een personal trainer in de hand heeft genomen die een trainingsschema voor haar heeft gemaakt. Als je zo’n schema na gaat doen loop je de kans dat je je lichaam overbelast. Je kan dus beter een gesprekje met een personal trainer plannen die voor jou een schema maakt dat bij je conditie en je lichaam past. Zo voorkom je blessures.
Als laatste is het belangrijk dat je je niet te veel onder druk laat zetten door de fit-trend op social media. Het is natuurlijk goed om er inspiratie uit te halen om gezond te worden, maar niemand kweekt in één maand een sixpack. Gezondheid komt van binnen uit, en met een eetpatroon en sportschema dat bij je lichaam past val je misschien niet vijf kilo per week af, maar ben je wel écht gezond en niet alleen #healthy en #fit. Dat is veel belangrijker.